Tradiční romská jídla

Romská kuchyně

A jaká je tradiční romská kuchyně? Výborná! Učili jsme se jen některé recepty (recept níže), protože jich je samozřejmě bezpočet. Uvařili jsme vynikající fazolovou polévku s těstovinami a uzeným, marikľe (moučné placky) a kynuté koblížky s borůvkovým džemem a šlehačkou. Samotná oslava se konala v Komunitním středisku Kontakt Liberec na Palachově ulici od 17 hodin.

Všichni hosté byli posléze pozváni na ochutnávku z tradiční romské kuchyně.

Recepty

FAZOLOVÁ POLÉVKA

SUROVINY NA PŘÍPRAVU:

  • velké bílé či strakaté fazole,
  • mrkev,
  • petržel,
  • brambory,
  • vegetu,
  • libový drůbeží párek

POSTUP PŘÍPRAVY :

Fazole namočíme a necháme ve vodě přes noc. Druhý den fazole slijeme, přidáme vodu, nadrobno nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel ) a vaříme tak dlouho, až jsou fazole dostatečně měkké. Dochutíme vegetou, přidáme nadrobno nakrájené předvařené brambory. Můžeme přidat libový drůbeží párek. Podáváme s chlebem.

ŠIŠKY (Kobližky)

SUROVINY NA PŘÍPRAVU :

  • ½ kg polohrubé mouky
  • 2 vajíčka
  • 1 ½ lžíce cukru
  • Špetka soli
  • ½ hrnku mléka
  • 1 kostka droždí (nechat kynout)

POSTUP PŘÍPRAVY :

Po vykynutí těsta vykrajujeme asi 1cm vysoké těsto sklenicí.
Takto připravené kolečka smažíme na rozpáleném oleji.
Příloha:        mažeme džemem, a zdobíme šlehačkou

Marikľe (moučné placky)

SUROVINY NA PŘÍPRAVU :

  • 1 kg mouky polohrubé
  • 1 droždí
  • Vlažná voda
  • Sůl
  • Kefír

POSTUP PŘÍPRAVY :

Zaděláme těsto, které necháme kynout. Takto vypracované těsto tvarujeme do malých placiček, které pečeme po obou dvou stranách na plotně el. Sporáku, nebo na pánvičce.
Příloha:   mleta (černá káva z žita), škvarkovým sádlem pomazat a posolit.

GOJA (Vepřová čistá střeva, která se naplní bramborákovým těstem)

SUROVINY NA PŘÍPRAVU :

  • Brambory – nakrouhat
  • Česnek- nakrouhat
  • Sůl
  • Cibule- na drobno
  • Majoránka
  • Celerová nať
  • Vajíčka
  • Hladká mouka
  • Uzené, nebo škvarky – umeleme
  • Sádlo na pečení

POSTUP PŘÍPRAVY :

Vše smíchat, naplnit do vepřových střev. Na koncích uvážeme nití, dáme do osolené vody vařit, cca půl hodiny. Pekáč vymažeme sádlem, goja dáme na pekáč, a propícháme je silnější jehlou, aby nepopraskaly. Dáme do vyhřáté trouby, po obou dvou stranách opečeme do zlatova.
Příloha:  chléb s okurkou.

Chan Devleha!  — Dobrou chuť!

Editor tohoto článku

Dva komentáře ke zprávě “ Tradiční romská jídla ”

  1. Díky za recepty

  2. Jsme rádi, že jsme Vám udělali radost.
    Bernardová

Komentovat


* - vyžadováno